Start Aktualności Konkurs „Skarby Europy zaklęte w szkle” i konferencja „Kierunek Rozwój” w Olsztynie

PostHeaderIcon Konkurs „Skarby Europy zaklęte w szkle” i konferencja „Kierunek Rozwój” w Olsztynie

W dniach 12-13 października br. w Olsztynie uczestniczyliśmy w VI edycji konkursu „Skarby Europy zaklęte w szkle”. Konkurs odbył się w ramach dwudniowej konferencji pn. „Kierunek Rozwój” zorganizowanej przez Warmińsko-Mazurską Izbę Rolniczą. Uczestnikami przedsięwzięcia z obszaru działania LGD „ZIELONE SIOŁO” byli: Prezes Zarządu p. Adriana Rukat, Prezes KGW w Komorowie p. Grażyna Pieńkowska wraz z Zastępcą p. Bożeną Basa, właścicielka gospodarstwa ekologicznego w Rososzy p. Jadwiga Farat oraz pracownik Biura LGD p. Agnieszka Sołowińska.

 

Ideą konkursu była promocja przetworów domowych wykonanych z surowców zebranych lub wyprodukowanych na terenie województw: warmińsko-mazurskiego, pomorskiego, podlaskiego i mazowieckiego oraz zaprezentowanie szerokiemu gronu odbiorców bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych.

Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem, zgłoszono do niego ponad 150 przetworów pochodzących od wytwórców tradycyjnej żywności. Z obszaru działania naszej LGD zgłosiliśmy cztery produkty oceniane w następujących kategoriach:

  • Dżem z aronii z jabłkiem i gruszką” przygotowany przez p. Jadwigę Farat z Rososzy w kategorii domowe przetwory z owoców (w tym z owoców leśnych),

  • Sałatkę z białej kapusty” przyrządzoną przez p. Jadwigę Farat w kategorii domowe przetwory z warzyw (w tym z grzybów leśnych),

  • Przysmak Dajany” wykonany przez p. Danutę Jabłonka-Grabowską z Broku w kategorii domowe przetwory mięsne i rybne,

  • Nalewkę Smak Róży” zrobioną przez p. Grażynę Pieńkowska i p. Bożenę Basa z Komorowa w kategorii nalewki.

Jury konkursu oceniało wygląd i estetykę opakowania, walory smakowe i zapachowe, związek z regionem oraz wykorzystanie lokalnych surowców. Wprawdzie zgłoszone przez nas produkty nie zwyciężyły, ale dzięki udziałowi w tym przedsięwzięciu mogliśmy pochwalić się pysznymi przetworami, wytwarzanymi na naszym obszarze. Oprócz konkursowych potraw na stoisku częstowaliśmy „Miodem lipcowym”, piernikiem, marynowanymi grzybkami, domowym chlebem z ziarnami oraz nalewką z aronii. Ponadto prezentowaliśmy ręcznie wykonane przez KGW Komorowo koronkowe serwetki, świąteczne ozdoby choinkowe, kolorowe kwiaty z tkaniny i przedmioty zdobione metodą decoupage.

Integralną częścią konkursu była konferencja „Kierunek Rozwój” mająca na celu wymianę doświadczeń i dobrych praktyk podejmowanych przez grupy formalne i nieformalne. Podczas konferencji omówiono możliwości i źródła finansowania działań na obszarach wiejskich, w tym wykorzystanie środków z PROW 2014-2020 i KSOW oraz przedstawiono zagadnienia związane z prawidłowym przygotowaniem wniosku o przyznanie pomocy. Ponadto przeprowadzono warsztaty rozwoju osobistego.

Każda z grup uczestnicząca w konferencji miała okazję zaprezentować swoje osiągnięcia i pochwalić się nagrodami uzyskanymi na przestrzeni lat. Prezentacji przybliżającej działalność naszego Stowarzyszenia dokonała Pani Adriana Rukat, która omówiła przedsięwzięcia realizowane w ramach aktywizacji mieszkańców i promocji LGD w latach 2017-2013 oraz 2014-2017.

Zarząd LGD „ZIELONE SIOŁO” składa serdeczne podziękowania p. Jadwidze Farat, p. Grażynie Pieńkowskiej, p. Bożenia Basa oraz p. Danucie Jabłonka-Garbowskiej za przygotowanie przetworów, udział w konkursie oraz udostępnienie rękodzieła artystycznego do przygotowania stoiska ekspozycyjnego. Panu Mirosławowi Pedzich dziękujemy za przygotowanie potraw do degustacji podczas przedsięwzięcia.